Texel 7 dorpen die je gezien moet hebben
23 augustus 2021 
in Texel
9 min. leestijd

Texel 7 dorpen die je gezien moet hebben

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland, maar eigenlijk is het eiland maar zo'n 20 km lang en 8 km breed. Het eiland is echter ontzettend divers qua mogelijkheden en activiteiten. Zo liggen er 7 dorpen op het eiland wat samen 1 gemeente is, zijn er verschillende musea te bezoeken, en zijn er heel wat prachtige historische monumenten te vinden.

Daarnaast heeft het prachtige natuurgebieden en uitgestrekte stranden. Er is dan ook genoeg te zien en te doen voor een relaxt dagje Texel of een meerdaags uitje

Texel heeft bijna 14.000 inwoners op het eiland, die verdeeld wonen over 7 dorpen en enkele buurtschappen. Het grootste dorp is Den Burg. Dit dorp is eveneens de hoofdstad van de gemeente.

  • Den Burg ligt centraal op het eiland.
  • In het zuiden van het eiland ligt het dorp Den Hoorn.
  • De Koog ligt in het westen tegen de duinen aan.
  • In het noorden ligt De Cocksdorp.
  • In het oosten van het eiland liggen de dorpen Oosterend en Oudeschild.
  • Ten noordoosten van Den Burg in het centrum van het eiland ligt verder nog het dorpje De Waal.

Den Burg is het grootste dorp van Texel en telt bijna 7.500 inwoners, ongeveer de helft van het totaal aantal inwoners van het eiland. Het dorp ontstond in de 14de-eeuw, maar er zijn restanten gevonden van een nederzetting uit de 7de-eeuw. In de Middeleeuwen werd het dorp opgebouwd als een vesting, en het ronde stratenpatroon van Den Burg herinnert hier nog aan. Het dorp wordt getekend door pittoreske straatjes in het centrum, dat grotendeels bestaat uit een voetgangersgebied.

Het centrum ligt vol met lokale winkels en winkels van grote ketens, 2 supermarkten, terrassen en restaurants, en heeft daarnaast ook een zwembad en een bioscoop. Ook het gemeentehuis van Texel is hier te vinden, evenals  de middelbare scholengemeenschap. Zeker in de zomermaanden kan het dan ook gezellig druk worden in het dorp.

Den Hoorn is het meest zuidelijke dorp van Texel en ligt daar aan de rand van een uitgestrekt duingebied. In het voorjaar wordt het dorp echter omringd door kleurige bloembollenvelden. Het dorpje heeft ongeveer 800 inwoners, waaronder veel kunstenaars. Den Hoorn ontstond aan het einde van de 14de-eeuw. In eerste instantie was het een vissersplaatsje waar ook veel geleefd werd van de landbouw en de veeteelt, maar later werd het een belangrijke handelsplaats. Toen dit halverwege de 19de-eeuw ten einde kwam trok het dorp naar de bloembollencultuur toe.

Den Hoorn heeft een deels beschermd dorpsgezicht. Zo zijn er verschillende prachtige historische panden. Deze zijn allemaal voorzien van informatiebordjes. Echter staat Den Hoorn bekend om de beroemde Hervormde kerk met de witte toren. Dit is 1 van de meest gefotografeerde plekken van Nederland.

Dit kerkje stamt uit de 15de-eeuw en heeft een prachtige oude consistoriekamer met een schouw van Harlinger tegels. In het kerkje worden regelmatig klassieke en moderne concerten gehouden.

De Koog is dé badplaats van Texel. Het is één van de oudste dorpen van het eiland en was al in de 14de-eeuw een welvarend vissersdorpje. Hier is echter bijna niks meer van over. Aan het einde van de 19de-eeuw begon het toerisme dan ook naar De Koog te komen, en sindsdien is het een bruisende badplaats. Al in 1908 werd het eerste hotel gebouwd. Het merendeel van de ruim 1.500 inwoners leeft dan ook vooral van het toerisme.

  • De Koog is tegen de duinen aan gelegen en het strand ligt dan ook op loopafstand. In de zomermaanden wordt het gezellig druk in het dorpje, en in het centrum rondom de Dorpstraat liggen veel restaurants en winkels.
  • Vanuit het centrum loop je zo naar het strand dat gekenmerkt wordt door de blauwe strandhuisjes en de verschillende strandpaviljoens.

De Cocksdorp is het meest noordelijk gelegen dorp van Texel, en ligt hier zowel aan de Noordzee als aan de Waddenzee. Het dorp is ook het jongste dorp van het eiland en is pas in de 19de-eeuw ontstaan. Het dorp ligt in de oorspronkelijke kwelder tussen de eilanden Eierland en Texel, die ontstond nadat in 1629 de Zanddijk tussen de eilanden werd aangelegd. Vervolgens groeide dit gebied dicht en werd Eierland een onderdeel van Texel.

In deze nieuwe polder werd vervolgens in 1835 een nieuw dorp gesticht. Er woonden toen zo’n 300 mensen, maar tegenwoordig telt De Cocksdorp ongeveer 1.180 inwoners.

Het dorp Oosterend is gelegen aan de oostkant van Texel, zo’n 1,5 km van het wad vandaan. Het is een historisch dorp met veel oude boerderijen en authentieke huizen die bewoond werden door de vissers. Een deel van het dorpsbeeld is dan ook beschermd. Nog steeds is de visserij een belangrijke bron van inkomst voor de dorpelingen, maar door verzanding van de haven in de 19de-eeuw is de scheepsvaart naar Oudeschild verhuist. Er wonen zo’n 1.080 inwoners in Oosterend.

Ook het dorp Oudeschild is gelegen aan de oostkant van Texel. Het dorp staat al sinds de 17de-eeuw bekend om de haven, waarvandaan nog steeds dagelijks vissers naar zee trekken. In de 17de-eeuw werden grote zeilschepen, veelal van de VOC, voor de kust van Oudeschild in de Rede van Texel voor anker gelegd. Later die eeuw kreeg het dorp daardoor een grote haven, en vele VOC-schepen vertrokken uit deze haven. Dit zorgde voor veel handel en welvaart in het dorp.

De Waal is met nog geen 300 inwoners het kleinste dorp van Texel. Het dorpje ligt in het centrum van het eiland, ten noordoosten van Den Burg. De Waal bestond al in de 12de-eeuw en lag toen nog aan zee. Sinds de 17de-
eeuw is het echter midden op het eiland gelegen. De Waal is een pittoresk dorpje met enkele boerderijen en huizen, een kerk en een museum, maar er zijn geen winkels of supermarkten te vinden.

Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en gek van Scouting
Reactie plaatsen