Ontdek de 7 Pittoreske Dorpen van Texel
08 april 2023 
in Texel
3 min. leestijd

Ontdek de 7 Pittoreske Dorpen van Texel

Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland, herbergt zeven pittoreske dorpen die een bezoek meer dan waard zijn. Hoewel Texel slechts 20 km lang en 8 km breed is, biedt het eiland een breed scala aan mogelijkheden en activiteiten. Van historische monumenten tot prachtige natuurlijke gebieden en uitgestrekte stranden, Texel heeft voor ieder wat wils. In deze blog nemen we je mee op een ontdekkingsreis langs de zeven dorpen van dit betoverende eiland.

De 7 dorpen van eiland Texel

Texel heeft bijna 14.000 inwoners op het eiland, die verdeeld wonen over 7 dorpen en enkele buurtschappen. Het grootste dorp is Den Burg. Dit dorp is eveneens de hoofdstad van de gemeente.

  • Den Burg ligt centraal op het eiland.
  • In het zuiden van het eiland ligt het dorp Den Hoorn.
  • De Koog ligt in het westen tegen de duinen aan.
  • In het noorden ligt De Cocksdorp.
  • In het oosten van het eiland liggen de dorpen Oosterend en Oudeschild.
  • Ten noordoosten van Den Burg in het centrum van het eiland ligt verder nog het dorpje De Waal.

Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van Texel en telt bijna 7.500 inwoners, ongeveer de helft van het totaal aantal inwoners van het eiland. Het dorp ontstond in de 14de-eeuw, maar er zijn restanten gevonden van een nederzetting uit de 7de-eeuw. In de Middeleeuwen werd het dorp opgebouwd als een vesting, en het ronde stratenpatroon van Den Burg herinnert hier nog aan. Het dorp wordt getekend door pittoreske straatjes in het centrum, dat grotendeels bestaat uit een voetgangersgebied.

Het centrum ligt vol met lokale winkels en winkels van grote ketens, 2 supermarkten, terrassen en restaurants, en heeft daarnaast ook een zwembad en een bioscoop. Ook het gemeentehuis van Texel is hier te vinden, evenals  de middelbare scholengemeenschap. Zeker in de zomermaanden kan het dan ook gezellig druk worden in het dorp.

Den Hoorn

Het meest zuidelijke dorp van Texel is Den Hoorn, dat aan de rand van een uitgestrekt duingebied ligt. In het voorjaar is het dorp omringd door kleurige bloembollenvelden. Het dorpje heeft ongeveer 800 inwoners, waaronder veel kunstenaars. Den Hoorn ontstond aan het einde van de 14e eeuw als een vissersplaatsje en was later een belangrijke handelsplaats. Sinds de bloembollencultuur opkwam in het dorp, is het een deels beschermd dorpsgezicht met verschillende historische panden. De beroemde Hervormde kerk met de witte toren is hier te vinden en is een van de meest gefotografeerde plekken in Nederland. Het kerkje stamt uit de 15e eeuw en heeft een prachtige oude consistoriekamer met een schouw van Harlinger tegels. In de kerk worden regelmatig klassieke en moderne concerten gehouden.

De Koog

De Koog is dé badplaats van Texel. Het is één van de oudste dorpen van het eiland en was al in de 14de-eeuw een welvarend vissersdorpje. Hier is echter bijna niks meer van over. Aan het einde van de 19de-eeuw begon het toerisme dan ook naar De Koog te komen, en sindsdien is het een bruisende badplaats. Al in 1908 werd het eerste hotel gebouwd. Het merendeel van de ruim 1.500 inwoners leeft dan ook vooral van het toerisme.

  • De Koog is tegen de duinen aan gelegen en het strand ligt dan ook op loopafstand. In de zomermaanden wordt het gezellig druk in het dorpje, en in het centrum rondom de Dorpstraat liggen veel restaurants en winkels.
  • Vanuit het centrum loop je zo naar het strand dat gekenmerkt wordt door de blauwe strandhuisjes en de verschillende strandpaviljoens.

De Cocksdorp

De Cocksdorp is het meest noordelijk gelegen dorp van Texel, en ligt hier zowel aan de Noordzee als aan de Waddenzee. Het dorp is ook het jongste dorp van het eiland en is pas in de 19de-eeuw ontstaan. Het dorp ligt in de oorspronkelijke kwelder tussen de eilanden Eierland en Texel, die ontstond nadat in 1629 de Zanddijk tussen de eilanden werd aangelegd. Vervolgens groeide dit gebied dicht en werd Eierland een onderdeel van Texel.

In deze nieuwe polder werd vervolgens in 1835 een nieuw dorp gesticht. Er woonden toen zo’n 300 mensen, maar tegenwoordig telt De Cocksdorp ongeveer 1.180 inwoners.

Oosterend

Oosterend is het meest oostelijke dorp van Texel en heeft ongeveer 1.100 inwoners. Het dorp is ontstaan in de 13de-eeuw en heeft een aantal mooie historische gebouwen, waaronder de Nederlands-hervormde kerk uit de 15de-eeuw en een prachtige molen genaamd De Hoop. De molen dateert uit 1844 en is nog steeds in bedrijf. Oosterend is omgeven door mooie natuurgebieden zoals de Volharding en de Schorren.

Oudeschild

Oudeschild is een dorpje aan de oostkust van Texel en heeft ongeveer 1.300 inwoners. Het is van oorsprong een vissersdorp en heeft nog steeds een actieve vissershaven. Er liggen verschillende historische schepen in de haven die te bezichtigen zijn, zoals de TX11, een garnalenkotter uit 1914. Daarnaast is er in Oudeschild een maritiem en juttersmuseum, waar je kunt zien hoe het er vroeger aan toe ging in de visserij en hoe de jutters hun waardevolle spullen vonden op het strand.

De Waal

De Waal is het kleinste dorp van Texel en heeft ongeveer 400 inwoners. Het dorpje is ontstaan in de 12de-eeuw en heeft een aantal mooie historische gebouwen, waaronder de Nederlands-hervormde kerk uit de 17de-eeuw. In De Waal vind je ook de oudste stolpboerderij van Texel, genaamd De Waddel. Dit monumentale pand stamt uit de 17de-eeuw en is te bezoeken als museum.


Texel heeft veel te bieden, niet alleen de prachtige natuur, maar ook de diverse dorpen met hun eigen charme en geschiedenis. Of je nu een dagje Texel doet of er langer verblijft, er valt genoeg te ontdekken en te beleven.

Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en gek van Scouting
Reactie plaatsen