Gouden tijden voor de Jutters van Texel?
07 april 2021 
in Texel
1 min. leestijd

Gouden tijden voor de Jutters van Texel?

Vrachtschip verliest 5 containers ter hoogte van Ameland, de kop van het nieuws van vandaag op NU.nl. Gouden tijden voor de jutters van Texel? Of wederom een potentiele milieuramp nu wederom containers in de Noordzee drijven?

Eén container bevat aceton, een tweede container is leeg en drie andere containers bevatten ‘droge goederen’, zo is aan de kustwacht gemeld. 

baltic tern

Baltic Tern Container schip in de haven

Voor de Jutters is het pas feest oftewel gouden tijden als de drie containers met de zogeheten droge goederen aanspoelen op de stranden van onder andere Texel. De kans is niet perse groot. Op het eiland Texel moet de Jutters van bijvoorbeeld het Juttersmuseum Flora het hebben van de kleine materialen die overboord slaan van de schepen. Maar heel af en toe is het raak en spoelen er complete televisies, sloffen sigaretten (in een container) maar ook bijvoorbeeld houten balken en planken aan op het strand.

Ook spoelt er ontzettend veel afval aan op de Texelse stranden, zo spoelt bij ieder getij helaas ook veel plastic afval aan. Naast touw en vispluis staan onder andere ook doppen, ballonnen en plastic zakken in de top 10 van de meest gevonden afvalitems op de stranden. Dat er zoveel plastic aanspoelt op de stranden van Texel is niet gek. Jaarlijks wordt er namelijk wel 311 miljoen ton aan plastics geproduceerd en ieder jaar verdwijnt er tussen de 5 en 13 miljoen ton (!) plastic in zeeën en oceanen. Door weer, wind en het zoute water, vallen grote stukken plastic langzaam uiteen in kleine microplastics. Deze microplastics kunnen gegeten worden door vogels, vissen en andere dieren, die zichzelf hierdoor vergiftigen of verhongeren. Zo kun je op het strand weleens een dode vogel tegenkomen, waarvan de maag vol zit met plastics. Maar wist je dat ook jij microplastics binnen kan krijgen? Bij verschillende schelpdieren en vissen zijn deze microplastics in het lichaam teruggevonden. Als mensen deze dieren opeten, komt het in het in ons eigen lichaam terecht!

Speciaal voor groepen bieden we dan ook de ‘Juttersexperience’ aan waarbij jullie het strand net even wat schoner achter laten dan jullie het aantreffen. Twee vliegen in een klap, zo houden we met zijn allen het strand gewoon netjes en schoon.

After all begint een beter milieu bij jezelf

 

Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en gek van Scouting
Reactie plaatsen