Gouden tijden voor de Jutters van Texel?
07 april 2021 
in Texel
1 min. leestijd

Gouden tijden voor de Jutters van Texel?

Vrachtschip verliest 5 containers ter hoogte van Ameland, de kop van het nieuws van vandaag op NU.nl. Gouden tijden voor de jutters van Texel? Of wederom een potentiele milieuramp nu wederom containers in de Noordzee drijven?

Eén container bevat aceton, een tweede container is leeg en drie andere containers bevatten ‘droge goederen’, zo is aan de kustwacht gemeld. 

baltic tern

Baltic Tern Container schip in de haven

Voor de Jutters is het pas feest oftewel gouden tijden als de drie containers met de zogeheten droge goederen aanspoelen op de stranden van onder andere Texel. De kans is niet perse groot. Op het eiland Texel moet de Jutters van bijvoorbeeld het Juttersmuseum Flora het hebben van de kleine materialen die overboord slaan van de schepen. Maar heel af en toe is het raak en spoelen er complete televisies, sloffen sigaretten (in een container) maar ook bijvoorbeeld houten balken en planken aan op het strand.

Ook spoelt er ontzettend veel afval aan op de Texelse stranden, zo spoelt bij ieder getij helaas ook veel plastic afval aan. Naast touw en vispluis staan onder andere ook doppen, ballonnen en plastic zakken in de top 10 van de meest gevonden afvalitems op de stranden. Dat er zoveel plastic aanspoelt op de stranden van Texel is niet gek. Jaarlijks wordt er namelijk wel 311 miljoen ton aan plastics geproduceerd en ieder jaar verdwijnt er tussen de 5 en 13 miljoen ton (!) plastic in zeeën en oceanen. Door weer, wind en het zoute water, vallen grote stukken plastic langzaam uiteen in kleine microplastics. Deze microplastics kunnen gegeten worden door vogels, vissen en andere dieren, die zichzelf hierdoor vergiftigen of verhongeren. Zo kun je op het strand weleens een dode vogel tegenkomen, waarvan de maag vol zit met plastics. Maar wist je dat ook jij microplastics binnen kan krijgen? Bij verschillende schelpdieren en vissen zijn deze microplastics in het lichaam teruggevonden. Als mensen deze dieren opeten, komt het in het in ons eigen lichaam terecht!

Speciaal voor groepen bieden we dan ook de ‘Juttersexperience’ aan waarbij jullie het strand net even wat schoner achter laten dan jullie het aantreffen. Twee vliegen in een klap, zo houden we met zijn allen het strand gewoon netjes en schoon.

After all begint een beter milieu bij jezelf

Over de schrijver
Als ondernemende Texelaar en fervent Scout is het mijn passie om zowel mijn zakelijke als mijn avontuurlijke geest te combineren. Op het prachtige eiland Texel heb ik geleerd om kansen te zien en te grijpen, en dit ondernemerschap neem ik mee in alles wat ik doe, inclusief mijn betrokkenheid bij de scouting.Als ondernemer op Texel weet ik hoe belangrijk het is om samen te werken en creatief te zijn. Deze principes zijn ook van onschatbare waarde in de wereld van Scouting. Het avontuurlijke aspect van Scouting spreekt mij enorm aan - het buiten zijn, nieuwe vaardigheden leren en samenwerken in teamverband zijn elementen die mij altijd hebben geïnspireerd.Als gek van Scouting ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn passie te delen en anderen te inspireren. Of het nu gaat om het organiseren van spannende outdoor activiteiten, het begeleiden van jonge scouts bij het behalen van hun badges, of het opzetten van lokale initiatieven om de natuur te beschermen, ik zet mij volledig in voor de Scouting gemeenschap.Mijn ondernemersgeest en mijn liefde voor Scouting vormen een krachtige combinatie die mij motiveert om altijd nieuwe uitdagingen aan te gaan en anderen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Met mijn voeten stevig op de grond van Texel en mijn hoofd vol avontuurlijke ideeën, blijf ik streven naar groei en ontwikkeling, zowel voor mezelf als voor de mensen om me heen.
Reactie plaatsen