De boot naar Texel
16 juli 2020 
in Texel
1 min. leestijd

De boot naar Texel

De boot naar Texel

Voor de meeste gasten de eerste kennismaking met het Waddeneiland Texel. De boot (ook wel veerboot, veerpont, ferry genoemd) naar Texel in de haven van Den Helder. Al meer dan 110 jaar onze ‘rots in de branding’.  Sinds 1907 verzorgt de TESO de bootverbinding tussen Texel en de overkant zoals Texelaars de vaste wal noemen.

De Texelse veerdienst is opgericht door de eilandbewoners van Texel. Het eigenaarschap van de veerdienst is ook anno 2020 nog steeds in handen van circa 3100 Texelaars en andere gebruikers van de veerdienst. De TESO, Texelse Eigen Stoomboot Onderneming, heeft geen winstoogmerk, maar investeert steeds in veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en continuiteit. Met altijd het belang van de reiziger centraal.

Het schip ‘Schulpengat’ was van 1990 tot 2005 het vlaggenschip van de onderneming. Medio 2017 was het schip inmiddels vervangen door andere schepen en kwam het einde van het schip in zicht. Helaas kwam er maar steeds geen koper voor het schip, waarna eind september 2018 de TESO met het nieuws kwam dat de Schulpengat in oktober 2018 naar een sloopwerf in Gent zou gaan. Op woensdag 18 maart 2018 was het zover en vertrok de Schulpengat voor haar allerlaatste keer uit de veerhaven van Texel. Na een tussenstop in Den Helder ging de laatste reis via de Noordzee naar Gent.

De TESO heeft na vele enthousiaste reacties over het behoud van het stuurhuis uitgekeken naar een eventuele geschikte locatie op Texel, in eerste instantie leek dit Kaap Skil te gaan worden echter bij nader inzien is duidelijk geworden dat het stuurhuis naar Maritiem & Juttersmuseum Flora zou gaan.

En werd begin juli 2020 het stuurhuis van de veerboot Schulpengat op een ponton gezet en over water naar Texel geduwd door een sleepboot. En afgelopen zondag 12 juli was het zover. Het stuur huis is aangekomen en werd met een grote kraan op een dieplader gezet naar haar laatste rustplek bij het Juttersmuseum.

Het stuurhuis wordt in eerste instantie op een tijdelijke locatie bij Flora geplaatst. Daar is het niet mogelijk om het stuurhuis van binnen te bezichtigen, dat zal pas mogelijk zijn nadat het stuurhuis is opgeknapt en op de definitieve locatie op het terrein wordt geplaatst.
Aanvankelijk was het de bedoeling om in het najaar van 2020 met de bouw van het TESO tentoonstellingspaviljoen te starten. Echter op basis van de coronacrisis is besloten dat de bouw daarvan met een jaar zal worden uitgesteld. De planning is nu dat in het voorjaar van 2022 het stuurhuis, dat onderdeel zal uitmaken van de TESO expositie, kan worden opengesteld voor publiek.

Natuurlijk ben je welkom bij Juttersmuseum Flora om te komen kijken, echter pas in 2022 is de TESO expositie geopend voor publiek

 

Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en gek van Scouting
Reactie plaatsen