juttersmaaltijd op texel

Juttersmaaltijd

Jut je eigen maaltje bij elkaar en geniet!

lekker juttersmaal van texel

Een speciale belevenis en typisch Texels

Het verhaal over hetJuttersmaal

We schrijven december 1843. Over het eiland woedt een zware storm. Vlak voor de kust, ter hoogte van Paal 29, moet de bemanning de strijd met de zee en de wind opgeven. Het schip Ter Goeder Trouw vergaat vlak voor de veilige haven. De lading van het schip, waaronder specerijen uit het verre Oosten die na een lange reis verhandeld zouden worden in Nederland, vormt een interessante buit voor de Texelse jutters. 


Jutten was toen ook al officieel verboden en de jutters verstopten zich in de duinen, wachtend op wat er ging aanspoelen. De ene keer spoelden er vaten peper en kruidnagel aan; de andere keer kerrie. De specerijen gebruikten ze direct. Samen met de jus en een beetje (regen-)water vormden ze een heerlijke bouillon waarin de jutters vlees, vis en groenten konden bereiden. Zo ontdekte Texel al vroeg de vele mogelijkheden van verschillende specerijen. Hun eten bereidden zij in speciale rondgeslagen pannen: de jutterspannen. Dankzij de ronding van deze pannen was het vuur waarop ze kookten niet te zien vanuit de verte.


Er kan ten alle tijden rekening worden gehouden met speciale dieetwensen, bijvoorbeeld voor mensen die geen vis of vlees eten of een allergie hebben.

  • Bijzonder geschikt voor kleinere groepen
  • Altijd meer dan genoeg voor iedereen
  • Alle varianten mogelijk