54d86d10673830fd185e30c2_facebook_icon.png 54d871559dd758043771b6ae_twitter_icon.png 54d9ea59781f27014df684e2_instagram_icon.png 54d8ba7f9dd758043771bfb5_googleplus_icons.png
54d22b9e0d5fbeb671afda5b_icon_locatie.png
Heemskerckstraat 31, 1792 AA Oudeschild
54d392e816c2a5d4538d9f0a_logo_evenementenbureau.png
Texelse Uitjes
images/price-tag.png
Activiteiten
images/categorie_natuur.png
Vervoer
images/widget_vervoer.png
Overnachten
images/widget_overnachten.png
Eten & Drinken
images/categorie_culinair.png

Activiteiten in Oudeschild

Activiteiten in Oudeschild

Oudeschild is het enige dorp van het eiland Texel dat direct aan zee ligt. Eb en vloed kunnen in de haven rustig hun gang gaan. Een aantal keer per jaar stijgt het water zo hoog dat de kade overstroomt. Maar daar wordt een Oudeschilder niet warm of koud van, sterker nog: je kunt zelfs deelnemen aan een Hoogwaterdiner.

Thuishaven

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot en oefent met zijn stoere charme een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Rond het weekend ligt de haven vol met moderne kotters. Je kunt vanuit Oudeschild een boottocht maken op de Waddenzee en de roemruchte VOC-geschiedenis van de Texelse Reede beleven in Kaap Skil.

Visserij

De Texelse vissersvloot telt nog zo’n 30 kotters. Die zorgen voor veel reuring op de haven. De vissers zijn in het weekend vaak op de wal bezig met het boeten van netten en het plegen van onderhoud. Daarnaast kun je uiteraard heerlijk vis eten op de haven! Er zijn meerdere restaurants die visspecialiteiten serveren.

Het ontstaan van Oudeschild

Het dorp Oudeschild ontstond aan het begin van de 17e eeuw. De VOC-schepen, die voor de Reede van Texel lagen, zorgden voor handel en welvaart. Door de Skilsloot werden met kleine bootjes de vaten drinkwater van de waterputten bij buitenplaats Brakestein naar de wachtende schepen op de Rede van Texel vervoerd.

De Wezenputten

Deze waterputten bevonden zich net buiten Oudeschild en werden de ‘Wezenputten’ genoemd, omdat zij eigendom waren van het weeshuis in Den Burg. Van de oorspronkelijke vijf putten zijn er nog twee over. Die hebben nu de status gemeentelijk monument. Verschillende fiets- en wandelroutes gaan langs de Wezenputten.

Reede van Texel

Op de Reede van Texel wachtten in die tijd dikwijls tientallen schepen op gunstige wind om het ruime sop te kiezen. Het vertrek vanaf Texel vormde het begin van vele ontdekkings-, oorlogs- en handelsreizen. Tijdens stormen gebeurden er wel eens ongelukken met de schepen die voor Oudeschild lagen. Zoals de ramp op Kerstavond 1593. Tijdens een zware storm sloegen enkele schepen van hun ankers en sleepten daarbij vele andere schepen mee. In totaal gingen in deze nacht bijna 200 schepen ten onder.

Maria Tesselschade

Een van de reders die schade ondervond van deze ramp, Roemer Visscher, vernoemde zijn in 1594 geboren dochter naar de ramp: Maria Tesselschade.

Kaap Skil – Jutters en zeehelden

In het museum Kaap Skil, in het centrum van Oudeschild, maakt u kennis met de jutterij en het maritieme verleden van Texel in het algemeen en Oudeschild in het bijzonder. U stapt er binnen in vissershuisjes uit vroegere tijden, er zijn demonstraties touwslaan en visroken, en u komt er alles te weten over de Reede van Texel, de roemruchte VOC en zeehelden als Michiel de Ruyter, die ooit kind aan huis waren in Oudeschild.

 

Wat is er te doen in Oudeschild

Het hele jaar door zijn er allerlei activiteiten in Oudeschild, hieronder een opsomming van de leukste actitiveiten.

 

Museum bezoeken

Achter de haven ligt Kaap Skil, museum voor Jutters en Zeelui. Zowel voor volwassenen als voor kinderen de moeite waard van het bezoeken.

 

Lekker eten en drinken

Op het gebied van lekker eten en drinken ben je in het dorp én op de haven op het juiste adres. Er zijn meerdere viszaken, een visspecialiteitenrestaurant, een prachtig cafetaria op de haven en vele restaurantjes.

Neem contact met ons op ›Bekijk onze mogelijkheden ›
Dagje Texel WhatsApp
Goedendag, we helpen je graag met al je vragen voor jouw geslaagde dagje Texel. Van ma-za van 14-17u beantwoorden we je vragen direct.